هم اکنون بیش از ۱۵ میلیون کسب و کار از بازاریابی اینستاگرام استفاده می کنند. و یک جنبه مهم تمام استراتژی های بازاریابی اینستاگرام، تمرکز بر ابزارهای تحلیلی اش است.
بدون تحلیل، تلاش های بازاریابی گاهی موفق است و گاهی شکست می خورد.
چطور می خواهید بفهمید که استراتژی هایی که پیش گرفتید خوب پیش می رود یا خیر؟ چگونه می خواهید عملکرد اینستاگرام خود را بررسی کنید و محتوای خود را بهبود بخشید؟ جواب این سوالات معمولا تجزیه و تحلیل است.
ابزارهای آنالیز اینستاگرام، اطلاعات زیادی را در اختیار شما قرار می دهند تا بتوانید عملکرد خود را در اینستاگرام بررسی کنید و آن را بهبود بخشید.
در این مطلب همهی مسائل مربوط به تحلیل های اینستاگرام را از معیارهای اندازه گیری یا متریکها تا Insights بررسی می کنیم تا بتوانید بدون هزینه از آن ها در جهت ارتقای برنامه های بازاریابی خود در اینستاگرام استفاده کنید.
فصل های این مطلب
در این مقاله ما موضوعات مختلفی را در مورد تجزیه و تحلیل های اینستاگرام مطرح می کنیم. برای قابل فهم تر کردن موضوع آن را به چهار بخش تقسیم کرده ایم.
اینستاگرام برای شما شمار زیادی معیار اندازه گیری (متریک) و Insights در نظر گرفته تا با آن ها عملکرد خود را بسنجید، مخاطبانتان را بشناسید و نتایج بازاریابی در اینستاگرام را بهبود بخشید. این متریکها و Insight ها را می توانید از خود اینستاگرام بخواهید (مثل Instagram Insights) و یا اینکه از برنامه های آنالیزی دیگر در این زمینه استفاده کنید. بسیاری از معیارهای در دسترس معیارهای سطح اول محسوب می شوند و اطلاعات اولیه ای چون تعداد فالوورها و کامنت ها را به ما می دهد. اطلاعات سطح دوم که با محاسبه رشد فالوورها و میزان مشارکت، برای مثال به دست می آید، نیز توضیح داده خواهد شد.
توجه: تحلیل هایی که اینستاگرام از عملکرد شما در گذاشتن استوری ارائه می دهد در حال حاضر در ابزارهای تحلیلی کمکی دیگر وجود ندارد.
توجه: در حال حاضر اینستاگرام برای ویدئوهای لایوی که می گذارید، تحلیلی ارائه نمی کند. بهتر است که اعداد و ارقام را خودتان بعد از ضبط ویدئو یادداشت کنید یا اسکرین شات بگیرید.
در کنار معیارهایی (متریک) که تحلیل های اینستاگرام در اختیار شما قرار می دهد، شما می توانید اعداد و ارقام بالا را جمع و تقسیم کنید تا بتوانید به جمع بندی بهتری نسبت به عملکردتان در اینستاگرام برسید.
بعضی از ابزارهای تحلیلی اینستاگرام که پایین تر آورده شده، خودکار این محاسبات را برای شما انجام می دهند.
چهار مدل معیار اندازه گیری عملکرد سطح دوم شامل:
معیار اندازه گیری (متریک) رشد، تغییرات (افزایش یا کاهش) در اندازه معیار را به اطلاع شما میرساند. برای مثال میزان رشد معیارها به شما میگوید که در طول زمان فالورهای شما چه میزان رشد داشته اند.
متریک در زمان دوم – متریک در زمان اول
_____________________________
متریک در زمان اول
مثال: رشد فالوورها، رشد تعداد بازدیدها، رشد میزان رسیدن استوری یا پست به دست کاربران، رشد میزان مشارکت، رشد کلیک بر روی آدرس وب سایت، ایمیل و یا شماره تماس و رشد پاسخ به پست یا استوری
متریکهایی که بر اساس نرخ اندازه گیری می شوند، در واقع رابطه بین دو متریک را با هم از نظر درصدی مقایسه می کنند. به عنوان مثال نرخ مشارکت (engagement rate) درصدی از فالوورهای شما هستند که در پست هایتان مشارکت (پست را لایک کرده، کامنت گذاشته اند و یا ذخیره کردند) می کنند.
متریک (به عنوان مثال میزان مشارکت در یک پست)
________________________________
تعداد فالوورها در زمان انتشار پست
معمولا در مخرج کسر این معادله تعداد فالوورها قرار می گیرد.
مثال: نرخ تعداد بازدیدها، نرخ مشارکت، نرخ تماشای یک ویدئو، نرخ کلیک بر روی آدرس وب سایت، ایمیل و یا شماره تماس، نرخ خروج، نرخ تکمیل
نکته: نرخ تکمیل (Completion rate) معمولا برای محاسبه درصد کاربرانی که عکس ها و ویدیو های استوری را می بینند به کار میرود. این عدد از تقسیم تعداد بازدیدکنندگان آخرین استوری به بازدیدکنندگان اولین استوری به دست می آید.
میانگین، معیار کلی برای سنجش عملکرد کلی پست های شماست. برای مثال متریک میانگین برای هر پست، تعداد لایک هر کدام از پست ها را به شما اطلاع می دهد.
جمع متریک در هر بازه زمانی (مثلا تمام لایک های ماه ژانویه)
______________________________________________
تعداد پست ها در همان بازده زمانی
نکته: معمولا تعداد پست ها در مخرج کسر می آید (مثلا برای هر پست). ولی می توانید از فاصله زمانی (مثلا یک روز یا یک ماه) هم استفاده کنید. برای مثال می توانید میانگین تعداد بازدیدکنندگان از ویدیو های لایو خود را در روزهای مختلف هفته محاسبه کنید تا مشخص شود بهترین روز برای گذاشتن لایو برای شما چه روزی است.
مثال: میانگین کامنت ها، میانگین مشارکت، میانگین دریافت پست، میانگین دریافت استوری های و میانگین بازدید کنندگان ویدیو های لایو
هر چند که این دسته بندی مثل سایر متریک ها نیست ولی باز هم برای بهبود عملکردتان در اینستاگرام با ارزش است. اینستاگرام با رتبه بندی پست ها از نظر تعداد بازدید، دریافت پست، مشارکت، بازدید کنندگان از ویدیوهایی که به دست کاربران رسیده، به شما امکان می دهد تا پست هایی که بهترین نتایج را داشتند بشناسید و سعی کنید مانند آنها را تکرار کنید.
مثال: برترین پست ها، برترین ویدیوها، 10 تا از برترین کامنت ها و 10 پست برتر از نظر مشارکت کاربران
خبر خوب این است که اینستاگرام بسیاری از متریک ها و Insight های بالا را در اختیار شما قرار می دهد، فقط کافی است پروفایل تان را به پروفایل تجاری تغییر دهید.
بیایید قبل از اینکه بهترین ابزارهای آنالیز اینستاگرام را بررسی کنیم به Insight های اینستاگرام نگاهی بیاندازیم.
برای دستیابی به Instagram Insights فقط کافی است یک مرحله خیلی ساده را پشت سر بگذارید و پروفایل اینستاگرام خود را به پروفایل تجاری تغییر دهید.
برای این کار مراحل زیر را انجام دهید:
نکته: تنها با تغییر پروفایل به پروفایل تجاری می توانید به Insights دسترسی پیدا کنید.
هنگامی که پروفایلتان را به تجاری تغییر می دهید، در قسمت بالا سمت راست صفحه پروفایلتان آیکونی به شکل نمودار ظاهر می شود. این آیکون همان آیکون فیس بوک برای تجزیه و تحلیل است که در اینستاگرام هم برای Instagram Insights استفاده می شود.
نکته: در حال حاضر Instagram Insights فقط در اپلیکیشن موبایلی اینستاگرام موجود است.
در بالای Instagram Insights می توانید میزان کل بازدید از حساب کاربری تان را به اضافه تغییراتی که نسبت به هفته پیش داشته را مشاهده کنید. تمام متریک هایی که به آن دسترسی دارید، شامل:
پایین تر، می توانید “Top Posts” یا برترین پست هایتان را ببینید. در اینجا 6 پستی که طی 7 روز گذشته بر اساس میزان بازدید بهترین عملکرد را داشته اند، نشان داده شده است. با کلیک بر روی “See More” میتوانید بقیه لیست را هم بررسی کنید. بر روی “Showing All posted in the past 7 days sorted by Impressions” کلیک کنید و سه فیلتر زیر را بر اساس نیازتان تغییر دهید:
نکته: شما می توانید وضعیت پست را مستقیما از همان پست مشاهده کنید. فقط کافی است بر روی پستی که می خواهید “View Insights” را بزنید.
قسمت مربوط به استوری “Stories” هم در insights اینستاگرام موجود است. اگر طی 24 ساعت گذشته استوری گذاشته باشید، در این قسمت قابل مشاهده است. بر روی “See More” کلیک کنید تا استوری های قبلی را ببینید. بر روی “Showing Impressions of stories posted in the past 7 days” کلیک کنید و دو فیلتر زیر را بر اساس نیازتان تغییر دهید:
نکته: فقط تا 14 روز پس از انتشار استوری امکان مشاهده Insights استوری وجود دارد.
قسمت بعدی که قسمت مربوط به فالوورها Followers است، نشان می دهد که به طور میانگین فالوورها در یک روز هفته مثلا دوشنبه ها چند ساعت فعال یا به اصطلاح آنلاین هستند. اگر بر روی “See More” کلیک کنید، اطلاعات زیر برایتان به نمایش در می آید:
نکته: برای مشاهده متریک فالوورها، حساب تجاری اینستاگرامتان باید بیشتر از 100 فالوور داشته باشد.
قسمت آخر Promotions است. اگر از تبلیغات اینستاگرام استفاده می کنید، این قسمت برای شما به نمایش در می آید. از آنجایی که سیستم تبلیغاتی اینستاگرام از سیستم فیس بوک استفاده می کند، می توانید عملکرد تبلیغات اینستاگرام Instagram ad خود را بر روی Facebook Ads Manager ببینید.
متاسفانه این قابلیت در حال حاضر برای کشور ایران فعال نیست.
نکته: اگر مفهوم هر یک از متریک ها را نمی دانید بر روی “What do these mean؟” که در پایین تمام صفحات Insights اینستاگرام موجود است، کلیک کنید.
وقتی که متریک ها را بررسی کردید و مخاطبانتان را شناختید، زمان آن رسیده که عملکردتان را در زمینه بازاریابی بهبود بخشید. هفت پیشنهاد برای استفاده بهینه از Instagram insights به شرح زیر است:
همانند فیسبوک، الگوریتم اینستاگرام یک ساعت مشخص را به عنوان بهترین زمان گذاشتن پست انتخاب نمی کند؛ بلکه هر کسب و کاری برای خود یک زمان خاص دارد که تحلیل های اینستاگرام این زمان را به شما اطلاع می دهد. Instagram Insights اپلیکیشن اینستاگرام به شما می گوید که در چه روزهایی فالوورهای شما فعالیت بیشتری دارند و در روزهای عادی، میانگین چند ساعت آن آنلاین هستند. به عنوان مثال به نظر می رسد که فالوورهای ما اکثر روزهای هفته از ساعت 9 شب تا 6 صبح در اینستاگرام بیشتر حضور دارند.
می توانید پست هایتان را در آن روزهایی که تحلیل های اینستاگرام به شما نشان می دهد بگذارید تا در آن ساعات که کاربران فعالیت بیشتری دارند، پست به دستشان برسد و یا اینکه به زمان دیگری که فالوورهایتان فعالیت کمی دارند، موکول کنید تا شرایط برای دیده شدن پست کمتر رقابتی باشد. به هر حال بهتر است هر دو را امتحان کرده و نتایج را با هم مقایسه کنید.
با Instagram insights می توانید بهترین پست ها و استوری ها را از نظر بازدید پست و یا استوری و یا رسیدن آنها به دست فالوورها و میزان مشارکت بررسی کنید. موقع مرتب سازی پست ها، به ترندها توجه کنید.
برای مثال پست هایی که جایزه یا تخفیف زیادی به مشتری می دهد برای ما بیشترین کامنت ها را به ارمغان آورده در حالیکه تصاویر طبیعت که کاربران به ما داده اند، بیشترین مشارکت را بوجود آورده است. برای جلب مشارکت بیشتر، ما باید بیشتر بر روی پست های کاربران حساب کنیم.
علاوه بر این با شناخت مشتریان هدف و جمعیت شناسی فالوورها می توانید محتوایتان را برای مخاطبان تان جذاب تر کنید. برای مثال اگر بیشتر فالوورهایتان خانوم هایی بین 35 تا 44 هستند که به دکوراسیون منزل علاقمند اند، به علاقه آن ها بیشتر از سایر فالوورها بها دهید.
از دیتاهای اینستاگرام برای ارتقا استوری هایتان هم استفاده کنید. Instagram Insights اپلیکیشن اینستاگرام، اطلاعاتی در رابطه با میزان بازدیدها، خروج و پاسخ به استوری می دهد تا متوجه شوید کدام استوری ها بهترین بوده اند.
برای مثال تصویر گرافیکی که در وب سایت Canva آماده کردیم بهترین استوری ما محسوب می شود چرا بیشتر از بقیه استوری های چند وقت اخیر دیده شده است و به استوری “راهنمایی هایی درباره ی بازدهی بیشتر” بیشتر واکنش نشان داده اند.
حتی می توانید یک استوری را به صورت مجزا بررسی کنید و مثلا متوجه شوید که آیا فالووها از ویدئو مربوط به “آمارهای بازاریابی” که استوری کرده اید استقبال کرده اند یا نه؟ اگر جواب مثبت است احتمال می توانید بر روی این موضوع در استوری های بعد بیشتر کار کنید.
اطلاعاتی که استوری اینستاگرام در اختیار ما میگذارد، چه چیزهایی را می گویند؟ آیا امکان دارد یک نوع استوری بهتر از بقیه عمل کند؟ این اطلاعات وقتی بیشتر فالوورها استوری های شما را می بندند چه می گوید؟
از آنجایی که اینستاگرام فقط اجازه گذاشتن یک لینک را در بیو می دهد، بازاریابان CTA را در پست هایشان قرار می دهند تا فالوورها را مستقیم به بیو خودشان ارتباط دهند.
در قسمت website clicks metric از Instagram Insights می توانید بفهمید که چقدر CTA تان موثر بوده است. CTA را هفتگی عوض کنید تا ببینید که آیا شمار دفعات بازدید از وب سایت تان بالا رفته است یا نه.
علاوه بر این از بیتلی و یا سایر وب سایت های کوتاه کننده لینک هم میتوانید استفاده کنید.
در این بخش تنها به صورت لیست، ابزارهای رایگان و غیر رایگان موجود برای تحلیل دادهها و عملکرد در اینستاگرام را شرح می دهیم.
با وجود حجم انبوه داده هایی که ابزارهای اینستاگرام در دسترس بازاریابان قرار می دهند، بازاریابی بر اساس داده های اینستاگرام بیش از پیش رشد کرده است.
دانسته های ما از فالوورها و Instagram insights به ما کمک می کند تا محتوای با ارزش تری برای مخاطبین بسازیم و آن ها را بیشتر درگیر پست ها کنیم
شما تا کنون چگونه متریک های اینستاگرامتان را بررسی می کردید؟ آیا تا بحال از Instagram insights برای بهبود بازاریابی اینستاگرامتان بهره برده اید؟